Video Audio Kabloları Nedir?
Ev, işyeri, konser, konferans gibi birçok alanda video audio kabloları kullanılmaktadır. Kullanılacak her türlü araç gereçler ne kadar önemliyse, kablolar da o kadar önemlidir. Kültürel etkinlerin baş rollerinden biri olan video audio kablolarının kalitesi kullanımı açısından çok önemlidir.
Ses ve videonun ön planda tutulduğu etkinlik ve görevlerin görünmeyen kısmında titizlikle yürütülen çalışma sonucu gerçekleşmektedir. Ses ve görüntünün her an kesintisiz sağlanması için uygun kablo kullanımı ve yerleştirilmesi şarttır.
Elektrik Nedir? Nasıl Üretilir?
Elektrik yüklerinin bir araya gelmesiyle birlikte meydana gelen enerjiye elektrik denir. Birbirinden farklı birçok teknik ile elektrik üretimi yapılmaktadır. İletken olan manyetik alan içerisinde hareket ettirilmesi sayesinde elektrik oluşur.
Güçlü enerji üretimi yapılırken doğru ve enerji üretimini sağlaması için büyük güç santrallerini kullanmak gerekir.
Elektrik üretimi sağlanan kaynaklar başlıca; termik santraller, nükleer santralleri, hidro enerji üzerinden ve yenilenebilir enerji kaynaklar sayesinde elektrik üretimi gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda doğalgaz, kömür, nükleer ve petrol çok değerli ve önemli enerji kaynaklarıdır.
Kablo Nedir?
Elektrik iletimini sağlayan, içi iletken, tek veya birçok telden oluşan dışı ise yalıtkan olup PVC kaplamadan yapılan araçtır. Kullanım alanına göre yapım aşamasında kullanılan malzemeler değişiklik göstermektedir.
Kablo Çeşitleri Nelerdir?
Kablolar kullanım amaçları ve özelliklerine göre sınıflandırılmaktadır. Kullanılan malzemeye göre sınıflandırıldığında alüminyum iletkenli olan kablolar ve bakır iletkenli kablolar olmak üzere ikiye ayrılır.
Kullanım amacına göre kablolar ise kuvvetli akım kabloları ve zayıf akım kabloları olarak sınıflandırılmıştır.
Zayıf Akım Kabloları
Oldukça dayanıklı olan bu kablolar bina yapımlarında genellikle tercih edilmektedir.
• Ses ve görüntü kabloları: Ev, ofis, sahne gibi birçok alanda kullanılan ses ve görüntü aletlerinin çalıştırılmasında kullanılmaktadır.
• Enerji ve tesisat kabloları: Kapalı olan mekanlarda dağıtım panolarında, sabit sistemle karşımıza çıkar. Açık alanda ise toprak alanda bulunmaktadır.
• Kontrol kabloları: Endüstriyel alanlarda yaygın olarak sinyalleri iletme, yayma amacı ile tercih edilmektedir.
• Yanmaz kablo çeşitleri: Sürekli kullanılan, yoğun enerji akışının olduğu mekanlarda kullanımı oldukça yaygındır. Hastane, AVM gibi birçok uzun süre boyunca faaliyet gösterilen alanlar için kullanılan bir kablo türüdür.
• Koaksiyel kablolar: Bina içi ve bina dışı olmaz üzere iki ayrı türü bulunmaktadır. Kullanacağı alana göre hangi türünün tercih edileceği değişiklik göstermektedir. Uydu, data dağıtım sistemi içerisinde, TV sistemlerinde dağıtım amacını gerçekleştirmek için tercih edildiği bilinmektedir.
• Birleşik ve CCTV kablolar: Kapalı devre olarak bildiğimiz kamera sistemlerinde sık sık kullanılır. Ses, güç, referans, görüntü gibi sinyallerin anlık ve eş zamanlı iletimi sağlamak amacıyla tercih edilir.
• Bus kablolar: Yüksek hızlarda veri iletimi titiz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
• Yangın alarm kabloları: Bina içerisinde santral ve abone dağıtımı amacıyla tercih edilir.
• Dahili telefon kabloları: Binanın santral ve abone dağıtımı amacıyla kullanıma uygun bir kablo türüdür.
• Gemi-yat kabloları: Tüm deniz panolarında haberleşme ihtiyacını gidermek amacıyla kullanılması uygundur.
• Enstürmantasyon kabloları: Endüstriyel alanlarda analog ve dijital iletimde tercih edilmektedir.
Kuvvetli Akım Kabloları
Genellikle bina içi tesisatlarda kullanımı tercih edilmektedir. Kuvvetli akım kablolarının da kendi içerisinde oldukça fazla çeşidi bulunmaktadır.
Çeşitlerini sıralayacak olursak;
• NYY(YVV) Kablolar: Mekanik zorlanmanın fazla olmadığı alanlarda kullanımı uygun olacaktır. Aydınlatma ve güç dağıtımını sağlamak amacıyla kullanılır. Toprak altı ya da kablo kanalları içerisine kurulumu titizlikle yapılmaktadır.
• NHXMH Kablolar (Halogen free): Yangın riskinin epey yüksek olduğu ortamlarda tercih edilen bu kablonun en önemli özelliği yangına dayanıklı olmasıdır. Yanma olayına karşı dayanıklı yapısı, yangın boyunca alevi iletmez ve duman yoğunluğu oluşturmamaktadır.
• NVV(NYM) Kablolar: Mekanik zorlamanın oldukça az olduğu ortamlarda kullanımı tercih edilmektedir. Rutubetli alanlarda, sıva üstü ya da sıva altı kullanılmaktadır.
• NHMH (Halogen Free): Yanmaz kablo olarak karşımıza çıkan NHMH kablo, yoğun yangın riski bulunan mekanlarda sıkça tercih edilmektedir.
• HO5VV-D (TTR) Kablolar: Rutubet ya da nemin fazla olduğu ortamlarda tercih edilir. Mekanik zorlamanın az olduğu şartlarda ev araçlarının kullanımında tercih edilir.
• N2XY Kablolar: Bakır iletken içeren bu kablo, kablo kanalları ya da toprak altı kullanım için uygun olarak tasarlanmıştır.
• H07V-U (NYA) Kablolar: Bu kablo türü ile dağıtım panoları ya da tesisatlarda karşılaşmamız mümkündür.
• N2XH Kablolar (Halogen Free): Bu kablolar da yanmaz kablo olma özelliğini taşımaktadırlar. İnsan kalabalığının bazlı olduğu bölgelerde yangınlara karşı güvenliği sağlamaya yönelik tercih edilen, yanmaz bir kablo türüdür.
Kaliteli Kablonun Özellikleri Nelerdir?
Kablolar belirtilen standartlara belli bir forma uygun olmalıdır. Olmadığı takdirde günlük hayatımızda güvenliğimizi ve sağlığımızı büyük oranda olumsuz etkileyecek kazalarla karşılaşmamız mümkündür.
Dış kılıf yapısının uygunluğu ve dayanıklılığı, değerlerinin yazılı olması, yangına dayanıklı olup olmadığından emin olmamız gerekmektedir. Aynı zamanda kullanılan tel kablonun işlevine uygun olmalıdır.
Kablonun teknik özelliklerinin yanı sıra dış görünüşü de can güvenliğimiz için oldukça önemlidir. Ezilme, yırtılma, en ufak deforme dahil olmak üzere hepsi hayati önem taşımaktadır.
Dengesiz (Unbalanced) Ses Kabloları
Gitar, org gibi çeşitli müzik aletlerinin çalıştırılmasında kullanılmaktadır. Elektriksel değeri oldukça iyi ve mekanik dayanıklılığı fazladır. Bir çeşidi daha bulunmaktadır. Dijital sinyal iletimi için uygun olan esnek bir kablo mevcuttur.
Dengeli (Blanced) Mikrofon Kabloları
Ev kayıtları ve sahnelerde oldukça fazla tercih edilmektedir.
Sahne, ev ve birçok hareketli yerlerde tercih edilmesi sebebiyle esnek bir yapısı vardır.
Halojensiz Dengeli Mikrofon Kabloları
TV, stüdyo, radyo teknolojilerinde yaygın olarak tercih edilen bir kablo türüdür.
Hoparlör Kabloları
Düşük çaplı kablolar olduğu bilinmektedir. Düşük çaplı bir kablo olduğundan oldukça esnektir. Esnekliği sebebiyle sarımı ve döşenmesi oldukça kolay kablolardır.
Halojensiz Twinax Hoparlör Kabloları
Yangın sırasında zehirleyen gaz salınımı yapmazlar. Oldukça esnektirler. Döşenmesi ise oldukça pratiktir. Halojensiz esnek Twinax kabloları ses ya da HI-FI sistemler için tercih edilmektedir.
Yangına Dayanıklı Twinax Hoparlör Kabloları
Sabit ses sistemleri için uygun bir hoparlör kablosudur. Yangın gibi olaylara karşı özel olarak tasarlanmıştır.
Çoklu Işıklandırma Kabloları
Hoparlör ve ışıklandırmayı profesyonel bir şekilde gerçekleştirmek adına özel olarak tasarlanmış bir kablodur.
Bileşik (Hybrit) DMX Kablolar
Sinyal iletimi ve beslenmenin aynı kabloda gerçekleştiği kablo türü olarak tanımlanmaktadır.
Triax Video Kabloları
Stüdyo, video, kamera kullanımının aktif olduğu alanlarda kullanıma oldukça ıuygun bir kablodur. PUR kılıfı sayesinde mekanik ve kimyasal dayanıklılığı oldukça iyi durumdadır.
Halojensiz Anolog Çok Kanallı (Multicore) Kablolar
Analog ses sinyalleri iletiminde ya da sabit tesisatlarda tercih edilmektedir.
Dijital Çok Kanallı (Multicore) AES/EBU Kablolar
Çok damarlı formda bulunan, düşük zayıflamalara sahip, 110 Ohm empedanslı, Al-Pes folyo ekranlı olan bu kablo, dijital AES/EBU ses sinyallerinin iletimi için tasarlanmıştır.