Fiber Optik Pe Kılıflı Zırhsız

Fiber Optik Pe Kılıflı Zırhlı

Fiber Optik Yangına Dayanıklı

Fiber Optik LSOH Kılıflı Zırhsız

Fiber Optik LSOH Kılıflı Zırhlı

Fiber Optik Kablolar

Fiber optik kablolarda, ışık sinyalinin gönderildiği; camdan ya da plastikten imal edilen çekirdek kısmı bulunur. Çekirdek üzerine uygulanan akrilik kaplamalar ile istenilen renklerde kaplanır. Gevşek ve sıkı tüpler içerisine yerleştirilen, mukavemet elemanları olarak; cam elyaf ve kevlar ile güçlendirilir. Koruyucu şekilde bir dış kılıf içeren kablo çeşididir.

Fiber optik kablolar; veri gönderebilmek için, elektrik sinyallerinin aksine; ışık sinyallerini kullanmaktadır. Fiber optik kablolar bir elektrik kablosuna da benzer. Ancak ışığı taşımak için, bir veya daha fazla fiber optik içeren kablo türüdür.

Optik fiber elemanları, tipik olarak; plastik tabakalarla tek tek kaplanır. Kablonun yerleştirileceği ortam için uygun olacak koruyucu bir tüp içinde bulunur. Bina içinde ve bina dışında kullanım için uygundur. Ayrıca, yer altında ve direkler arası havai kullanım türleri için de uygun türleri bulunmaktadır.

 Fiber Optik Kablolar Nerelerde Kullanılabilir?

Fiber optik kablolar, bir ağa ya da cihaza fiziksel bir bağlantı sağlayabilmek için kullanılabilir. Haberleşme teçhizatına ve de yama panellerine takılabilmektedir. Fiber optik kablolar ses, video ile veri iletimi içeren sayısız uygulamada kullanılmaktadır. Mesela; ticari işletmeler, devlet kurumları, ordu ve diğer pek çok endüstri tarafından kullanılmaktadır.

Fiber optik kablolarda, örnek kullanım alanları şu şekildedir:

  •  Kapalı devre televizyon sistemleri
  •  Veri iletimleri
  •  LAN & WAN ile multimedya uygulamaları
  •  Santraller arası bağlantılar
  •  Aktif ağ cihazlarının yüksek hızlarda birbirine bağlanması ve uzak mesafelerdeki cihazların birbirine bağlanması işlemleri
  •  Reklam panoları
  •  Tıp alanında kullanılan aygıtlar
  •  Nükleer enerji santrallerinin ve radyoaktif ışınların iletişim ağını bozduğu yerler
  •  Elektriksel olarak gürültünün çok fazla olduğu düşük hızlı uygulamalar

Tüm bu kullanım alanlarında, fiber optik kablolar sıklıkla tercih edilmektedir.

 Fiber Optik Kabloların Tasarımı

Fiber optik kablolar, iç yansıma için seçilen bir çekirdekten ve de bir kaplama katmanından oluşur. Kaplama işleminde, genellikle bir akrilik tabakası uygulanır. Bu kaplama türü, fiber optik kablo özünü hasarlara karşı korumaktadır.

İç mekân uygulamaları için, daha basit bir kablo oluşturulabilir. Bunun için, fiber; kevlar gibi esnek ve de güçlü mukavemet elemanıyla kaplanır. Daha zorlu ortamlarda fiber kullanımı içinse, çok daha sağlam bir kablo yapısı gerekmektedir. Kablonun her bir ucu, kolay bir şekilde bağlanabilmesi için; özel bir fiber optik konnektörle sonlandırılır.

 Fiber Çekirdek Boyutlarının İncelenmesi

Fiber özellikleri, çekirdek ve kaplama çaplarını bir oran olarak gösterir. Çok modlu fiberler, genellikle; 62.5 / 125 ya da 50/125 mikrondur. Tek modlu fiber​​​​​ler ise, genellikle; 9/125 mikron olarak kullanılmaktadır.

 Fiber Optik Çekirdek Tipleri ve Sınıfları

Çok modlu ile tek modlu olmak üzere kullanılan, iki temel çeşitte fiber optik kablo bulunmaktadır.

Çok modlu fiber optik kablolar yaklaşık 125µm dış çapa ve 50µm civarında bir çekirdek çapına sahiptir. Bu sistem ile ilerleyen ışık, çoklu yol üzerinden hareket eder. Veri alma, gönderme işlemi; tek modlu fiber optik kablolara göre, daha yavaş ve kısa mesafelidir.

Tek modlu fiber optik kablolar sadece tek çeşit yayılmaya izin verir. Bunun için de; 10µm çapından daha küçük bir çapa indirgenmiştir. Bu sistem ile ilerleyen ışığın tümü, sadece tek bir yol üzerinde hareket eder. Çok yüksek kapasitedeki bilgiyi, çok modlu fiberlerden daha iyi iletirler. Çünkü sinyalin yayılması ve de kaplamaya çarparak ilerlemesi gibi bir durum söz konusu değildir.

İhtiyaca göre, tek modlu fiber optik ya da çok modlu fiber optik kablolar tercih edilebilmektedir.

Menü